Svinjsko meso

Natisni stran

I . kategorija

Stegno:

Sočno stegno je okusno za pripravo hrustljavih medaljonov, kot priloga pa naj vaš krožnik obogati na olivnem olju pečeno korenje.


Ledveni del:

Mehki in sočni ledveni del najbolje tekne kot slasten file v mrežici, kot prilogo serviramo mlado zelenjavo s sladkim krompirjem.


II.kategorija

Hrbet:

Kare je izvrstno pripravljen kot glazirana pečenka z limoninim sokom, kot prilogo postrezite pražen krompir s peteršiljem in svežimi zelišči.


Vrat:

Vrat v kosu je odličen za pečenje v pečici, skupaj z mladim krompirjem in zelenjavo. V lepo narezanih kosih svinjsko pečenko priporočamo z brstičnim ohrovtom in slanim krompirjem.


Pleče:

Sveže meso nadrgnemo s popro, kumino in česnom ter pečemo v pečici, ko postane zlato rumeno, ga serviramo z vinsko omako in pire krompirjem.


III.kategorija

Prsi:

Svinjske prsi nadevamo s kruhom, pomešanim z mladim grahom, peteršiljem in kumino. Nadevane prsi polijemo s stepenimi jajci in pečemo v pekaču, da zlato porumenijo.


Rebra:

Svinjska rebrca natremo z začimbami in jih serviramo hrustljavo zapečena k različnim prilogam iz krompirja, dušeni zelenjavi ali h kislemu zelju.


Potrebušina:

Uporabljamo jo za sočne pečenke v enem kosu, zraven postrežemo hrustjavo zapečen krompir.


Golen:

Golen je v toplih dneh prava izbira v obliki ražnjičev na žaru, zraven postrežemo pečen mlad krompir in svežo sezonsko zelenjavo z domačega vrta.


Podlaket:

Primerna je za pečenje na žaru, cvrtje, dušenje in kuhanje.


Ekstra kategorija

Svinjski file:

Najbolj mehak, sočen in nemasten del svinjskega mesa. Svinjski file je slasten kot pečenka v kosu, nadevan z lešniki in pripravljen v maslenem testu, kot prilogo serviramo sveže šampinjone, umešane v jajce.